»Επιστροφή στο i-Reporter

Ελαβα το εξης email απο μια πολυ καλή φίλη μου, σε σχέση με την προηγούμενη ανάρτηση. Νομίζω η απάντηση της, εχει αυτονόητο ενδιαφέρον και προάγει τόσο τη σκέψη όσο και τον προβληματισμό μας, για εξαιρετικά σημαντικά θέματα, που δεν είναι της - τρέχουσαας - "επικαιρότητας". Ιδού τι μου έγραψε:
«1) Η απόπειρα εξήγησης των φαινομένων από μερικούς υλιστές επιστήμονες δημιούργησε την θεωρία ότι προέρχονται από τις ιδιαίτερες ψυχολογικές και φυσιολογικές ιδιότητες του μεσάζοντος, χωρίς να επεμβαίνουν άΰλα πνεύματα τα οποία κατ' αυτούς δεν υπάρχουν. Η θεωρία αυτή αρχικά ονομάστηκε <<ψυχισμός>>, κατόπιν <<ψυχοφυσιολογία>> και τέλος <<παραψυχολογία>>. Επικράτησε ο τελευταίος όρος, με την έννοια ότι η ανθρώπινη ψυχή, χωρίς να είναι αυτοτελής οντότητα (όπως δέχεται ο πνευματισμός), αλλά μια ακαθόριστη βιολογική δύναμη, διαθέτει άγνωστες ενέργειες που εκδηλώνονται κάτω από ορισμένες συνθήκες και προκαλούν τα διάφορα φαινόμενα.
Τα φαινόμενα της κατηγορίας του αυτοπνευματισμού, μπορούν από πρώτη άποψη να υπαχθούν στην παραψυχολογία. Πρόκειται όμως για επιπόλαιη ερμηνεία, διότι η παραψυχολογία θεωρεί την ψυχη σαν απόρροια της βιολογικής ύλης και όχι σαν ανεξάρτητη πνευματική οντότητα που διατηρείται αμετάβλητη και μετά τον θάνατο.
Η παραψυχολογία είναι ένα ασταθές θεωρητικό κατασκεύασμα, σαν χάρτινος πύργος, που συνθλίβεται κάτω από το βάρος αναμφισβήτητων γεγονότων, όπως οι προρρήσεις μελλοντικών γεγονότων, οι υλοποιήσεις, η ξενογλωσσία κλπ.Αναπτύχθηκε κυρίως για να διασώσει τα προσχήματα της φαινομενικής αξιοπιστίας της ιδεολογίας του υλισμού.
Η παραψυχολογία και ο πνευματισμός στον χώρο της Μεταφυσικής, είναι διαμετρικά αντίθετες θεωρίες, ακριβώς όπως διαμετρικά αντίθετα είναι και τα συστήματα του υλισμού και του ιδεαλισμού στον χώρο της Φιλοσοφίας.
Στην Ελλάδα κυριότερος εκπρόσωπος της παραψυχολογίας υπήρξε ο Άγγελος Τανάγρας.Αν και τα πειράματά του εγίνοντο με διάμεσα βάσει του πνευματισμού, εν τούτοις ήταν φανατικός αντι-πνευματιστής και δεν δεχόταν την ύπαρξη πνευμάτων. Η ψυχή έλεγε, δεν διατηρείται μετά θάνατον, τα δε εμφανιζόμενα φάσματα νεκρών οφείλονται σε ένα πλασματικό ομοίωμα της ψυχής, το <<επιψυχίδιον>>.
2) Το έτος 1923 ιδρύθηκε από τον ιατρό Άγγελον Ευαγγέλου Τανάγρα η <<Εταιρία Ψυχικών Ερευνών>> η οποία εξέδιδε το περιοδικό <<Ψυχικαί Ερευναι>> (1925-1942).Ο Τανάγρας, όπως αναφέραμε, ενώ στην πράξη (κινούνταν) επί καθαρώς πνευματιστικών βάσεων, στη θεωρία, δεν δεχόταν τον πνευματισμό, εξηγώντας όλα τα φαινόμενα βάσει ψυχοφυσιολογίας.. Αρκετές φορές περιέπεσε σε αντιφάσεις, πολλά δε σημεία των θεωριών του είναι αστήρικτα.Συνεπώς ο Τανάγρας δεν ανήκει στον χώρο του πνευματισμού».

0 σχόλια »

Δημοσίευση σχολίου

»Επιστροφή στο i-Reporter