»Επιστροφή στο i-Reporter

Κάπου πήρε το μάτι μου αυτό το αρκετά παλιό κείμενο (το παραθέτω ενδεικτικά): «Για πρώτη φορά, το αναγνωστικό κοινό και τα διαφημιστικά έσοδα των ηλεκτρονικών εφημερίδων ξεπέρασαν εκείνο των έντυπων φύλλων. Σύμφωνα με την έκθεση State of the News Media του ινστιτούτου Pew, 46% των Αμερικανών δήλωσαν ότι διαβάζουν ειδήσεις στο Διαδίκτυο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ 40% απάντησαν ότι ενημερώνονται από έντυπες εφημερίδες ή από τις ιστοσελίδες τους. «Η μετατόπιση προς το Διαδίκτυο είναι εντυπωσιακή και επιταχυνόμενη. Η άμεση υιοθέτηση των συσκευών tablet από το κοινό και η εξάπλωση των έξυπνων κινητών τηλεφώνων συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτό το φαινόμενο», λέει ο επικεφαλής της μελέτης Τομ Ρόζενστιλ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εφημερίδες δεν υπέστησαν μόνο πλήγμα από την οικονομική κρίση και τη σημαντική μείωση διαφημιστικών εσόδων, αλλά από την επιλογή των καταναλωτών να αναζητούν την ενημέρωσή τους στο Διαδίκτυο και τη μετακίνηση της διαφημιστικής δαπάνης προς την κατεύθυνση αυτή. Ομιλοι εφημερίδων, όπως οι Gannet, New York Times και McClatchy συνεχίζουν να αναφέρουν υποχώρηση των διαφημιστικών εσόδων, τη στιγμή που άλλα μέσα -όπως η τηλεόραση- βιώνουν ανάκαμψη διαφημιστικών εσόδων.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την αρνητική αυτή τάση, οι εφημερίδες στις ΗΠΑ μείωσαν σημαντικά το προσωπικό τους, με τις αίθουσες σύνταξης να απασχολούν σήμερα 30% λιγότερους δημοσιογράφους από ότι πριν μία δεκαετία. Οι εφημερίδες προσπαθούν τώρα να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα χρεώνοντας για τα άρθρα τους στο Ιντερνετ. Αυτό σχεδιάζει να κάνει και η New York Times, που θα αρχίσει να χρεώνει για το διαδικτυακό της περιεχόμενο μέσα στην άνοιξη. Οι πάνω από 36 εφημερίδες που δοκίμασαν, όμως, αυτό το μοντέλο, διαπίστωσαν μεγάλη υποχώρηση του αναγνωστικού τους κοινού, με λιγότερο από 1% των αναγνωστών να εμφανίζεται πρόθυμο να καταβάλει το τίμημα. Ενα 23% των ερωτηθέντων Αμερικανών ανέφεραν ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταβάλουν 5 δολάρια το μήνα για να μπορούν να διαβάζουν την αγαπημένη τους τοπική εφημερίδα».

Να προσθέσω ενα μικρό σχόλιο, που αφορά τα ελληνικά Media-κα δρώμενα (πληροφορίες, φήμες,κουτσμπολιά,σκέψεις,συζητήσεις κ.α.): Φαίνεται οτι και οι ΤΡΕΙΣ μεγάλες σήμερα εφημερίδες θα αναστείλουν τις ημερήσιες εκδόσεις τους ή μπορεί και να κλείσουν (παρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση και τα...μικρότερα "μαγαζιά"). Ολα αυτά το αργότερο μέσα στο φετινό καλοκαίρι(εκτός απροόπτου). Οι σημερινοί εκδότες αποσύρονται (και οι τελευταίοι) - το αργότερο μέσα στη χρονιά - ενω αλλάζει και όλο το "γήπεδο" (απο αναλογικό-χάρτινο μετατρέπεται αποκλειστικά σε ψηφιακό-ηλεκτρονικό). ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ κάτω των 20 χρόνων ΣΗΜΕΡΑ δεν αγοράζει εφημερίδα, περιοδικό,βιβλίο κλπ σε χάρτινη μορφή. ΑΝΤΙΘΕΤΑ δαπανούν ΑΠΕΙΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΩΡΕΣ σε ψηφιακές εκδόσεις,εφαρμογές, παιχνίδια και βιβλία. ΟΛΑ τα "παραδοσιακά"(αναλογικά-χάρτινα μέσα) που υπήρχαν μέχρι σήμερα, ΕΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ σε ένα! ΚΑΙ - ευτυχώς - οι εξελίξεις αυτές επιτάσσουν ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ να επανέλθουν στο προσκήνιο ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ της ενημέρωσης και οι πραγματικοί ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Δύσκολη η μετάβαση, αλλά "το ποτάμι ΔΕΝ γυρίζει πίσω". Το θέμα είναι οτι "ο χρόνος τελείωσε και πολλοί θα χάσουν οχι μόνο τα λεφτά τους...αλλά και ό,τι επένδυσαν σε...επιρροή κ.α.". Αυτά τα ελάχιστα.

0 σχόλια »

Δημοσίευση σχολίου

»Επιστροφή στο i-Reporter