»Επιστροφή στο i-Reporter

Ας δούμε ένα σημερινό παράδειγμα απο τα όσα συμβαίνουν στον ελληνικό τύπο και προδιαγράφουν τις εξελιξεις - ενω εμπεριέχουν και όλες τις παθογένειες του παρελθόντος. Και αφορούν το πιο ισχυρό (οικονομικά, δημοσιογραφικά και πολιτικά) μηντιακό συγκρότημα του τόπου απο το 1923 μέχρι σήμερα. Τον ΔΟΛ που βέβαια μετά το θάνατο του Χρ.Λαμπράκη και χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση και την καταβεβλημένη υγεια του "ισχυρού άνδρα" του συγκροτήματος Στ.Ψυχαρη, τα πράγματα παίρνουν μια αναπόφευκτη τροπή..
Ενας απο τους πλέον ενημερωμένους δημοσιογράφους για τα "μηντιακά" δρώμενα και παρασκήνια της χώρας μας είναι ο Βασίλης Κουφόπουλος (τον οποίο συνάντησα επαγγελματικά στην "Ημερησία" και το "Παρόν" και έχει επίσης εκπομπή σε τηλεόραση και ραδιόφωνο του «Σκαϊ» και είναι ο πρωτεργάτης της πετυχημένης στήλης "Τυπολογίες"). Ας δούμε τι γράφει: «Από τις ανακοινώσεις Ψυχάρη για το μέλλον του ΔΟΛ και των εργαζομένων του, προκύπτουν δύο ζητήματα. Ο διαχωρισμός μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και δημοσιογράφων όπου οι πρώτοι πρέπει να θυσιαστούν, υπέρ , υποτίθεται , των δεύτερων, αλλά επί της ουσίας για λογαριασμό της επιχείρισης . Το σχέδιο , αλά ελληνικά του newsroom. Η διεθνής τάση περιλαμβάνει στους μεγάλους ομίλους τη δημιουργία της αίθουσας σύνταξης που υποδέχεται ειδήσεις και θέματα και τα διανέμει ανάλογα με τις ανάγκες.

Στην Ελλάδα το μοντέλο εφαρμόστηκε στον “Ελεύθερο Τύπο” αυξάνοντας την εσωτερική γραφειοκρατία της εφημερίδας, και στις διάφορες “ηλεκτρονικές” εφημερίδες, όπου η γαλέρα, κάνει copy paste στα κείμενα του ΑΠΕ, και των έντυπων εκδόσεων. Μάλιστα, είναι τόσο το εύρος της ειδησεογραφίας του ΑΠΕ, που οι εταιρείες αυτές , σταδιακά κατήργησαν τις θέσεις εργασίας των συντακτών υπουργείων, απομακρυνόμενοι από την ειδησεογραφία και επενδύοντας στο μοντέλο των περισπούδαστων σχολιαστών.

Εκτός των ελληνικών συνόρων, βέβαια, η αίθουσα σύνταξης είναι ένας βραχίονας που ασκεί επιτελικό ρόλο καθώς είναι σε θέση να συγκεντρώνει το σύνολο της ειδησεογραφίας της μέρας και να το κατευθύνει στα διάφορα κανάλια (εφημερίδα, ραδιόφωνο, TV, ηλεκτρονική έκδοση του ομίλου). Το ερώτημα είναι ποια μορφή θα λάβει στο ΔΟΛ. Θα είναι ένας εύσχημος τρόπος σταδιακής μείωσης των θέσεων εργασίας , με φανερή επίπτωση στην ποιότητα των κειμένων και στην καταστροφή της εφημερίδας, ή μια λύση που θα άρει το αδιέξοδο του ΔΟΛ και θα βελτιώσει την ποιότητα των εφημερίδων του».

Συνεχίζουμε: Ο προβληματισμός που αναπτύσει ο Κουφόπουλος είναι μια μικρή μόνο πτυχή του όλου προβλήματος. Το πρόβλημα είναι και...ψυχολογικό για την Ελλάδα. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ εκδότης και επιχειρηματίας ΔΕΝ γνωρίζει, ΟΥΤΕ ΚΑΝ μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στο νέο γήπεδο. Αφού δεν καταλαβαίνουν, θεωρούν οτι δεν μπορούν να ελέγξουν και δεν μπορούν να κατανοήσουν ΤΙ γίνεται, αρα πως, σε ποιούς και σε τι να επενδύσουν; Βέβαια, δεν αντιλαμβάνονται οτι τα...μέσα είναι απλά μέσα παραγωγής. Είτε παλιά χρησιμοποιούσες ενα άλογο σαν τον Μεγ.Αλέξανδρο για να πας στο Κάϊρο, είτε παίρνεις ενα αεροπλάνο σήμερα και σε 2 ώρες είσαι στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, ο σκοπός και η διαδρομή δεν αλλάζουν(άλλαξε η έννοια του χρονου που συρρικνώθηκε δραματικά καθώς και η...άνεση της διαδρομής). Το μέσο άλλαξε. Με άλλα λόγια η διαχείρηση της είδησης και ο έλεγχος του τι θα μάθει ή δεν θα μάθει καποιος, δεν αλλάζει. Απλά τα νεα μέσα συγκεντρώνουν κείμενο, εικόνα, ήχο και «δένουν» παγκόσμια με τους πολίτες σε Real time διαδραστικη επαφή, που ασφαλώς δεν περνάνε...φτηνιάρικα κολπακια για να πάρουμε τις διαφημίσεις και να τρομοκρατήσουμε «τους πολιτικάντηδες της δεκάρας». Το παιχνίδι γίνεται πολύ σοβαρό, υπεύθυνο και μεγάλο. Το γηπεδο είναι παγκόσμιο και θέλει άριστους παίκτες(είναι και θέμα...παιδείας). Είναι σαν να παίζεις πόκερ μέχρι τώρα στο καφενείο του χωριού σου(και τους έχεις όλους στο...τσεπάκι) και ξαφνικά να πρέπει να παίξεις στο Λας Βέγκας με την...αφρόκρεμα της μαφίας και των κλεφτών.
Και η αλλαγή είναι τώρα...Τα καφενεία (δυστυχώς για κάποιους) κλείνουν.
Συνεχίζεται...

0 σχόλια »

Δημοσίευση σχολίου

»Επιστροφή στο i-Reporter