»Επιστροφή στο i-Reporter

Η δημοσιογραφία - για τους ρεπόρτερ και τα επιτελικά στελέχη - ποτέ δεν ήταν, ούτε θα είναι ενα..επάγγελμα σαν τα άλλα. Γιατί θέλει καθημερινή λειτουργία 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες τη βδομάδα και "δια βίου εκπαίδευση" καθημερινή (πολλές ώρες ενημέρωσης και διαβάσματος κάθε μέρα). Φυσικά το δημοσιογραφικό επάγγελμα έχει πολλές κατηγορίες και υπο-κατηγορίες ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό. Οπως και πάρα πολλές "βοηθητικές" σε αυτό εργασίες και ανθρώπους. Πχ απο τους περιπτεράδες που τουλάχιστον μέχρι σήμερα ως ο τελευταίος αποδέκτης του προϊόντος που θα απευθυνθεί ο χρήστης για να το προηθευτεί μέχρι τα πρακτορεία διανομής και το διοικητικό προσωπικό (πχ το τμήμα υποδοχής διαφήμισης και το εμπορικό που "πουλάει" την ύλη και μαζεύει διαφημίσεις) είναι ολόκληρος κόσμος (και πολλοί ακόμη) που όμως ΔΕΝ εχουν την παραμικρή σχέση με την...είδηση και την διαχείριση της.
Οι άνθρωποι του τύπου -που ζούνε απο αυτόν- είναι πολλοί. Οι δημοσιογράφοι, ελάχιστοι. Και στην Ελλάδα πενιχρά εως ανύπαρκτα αμειβόμενοι και επι ξύλου κρεμάμενοι (το γιατί το εξηγήσαμε - γιατί οι οι επιχειρηματίες της χώρας μας ΔΕΝ ήθελαν δημοσιογραφία, οπως ΔΕΝ ήθελαν πολιτικούς και πολιτική. Ηθελαν απλούς υπαλλήλους που να τους υπογράφουν τις συμβάσεις ανάθεσης ΟΛΩΝ των έργων στις διάφορες εταιρίες που είχαν).
Η αλλαγη του "γηπέδου" στη δημοσιογραφία (στα δίκτυα) εξαφανίζει ολόκληρους παράπλευρους κόσμους (όπως έγινε με την εξαφάνιση της λινοτυπίας όταν εμφανίσθηκε η...φωτοσύνθεση - και φυσικά τηλεόραση και ραδιόφωνο όταν αναπτύχθηκαν έδωσαν χιλιάδες άλλες θέσεις εργασίας μετά το 1990). ΔΕΝ θα χρειάζεται πλέον το...χαρτί που είναι το μεγαλύτερο σήμερα κόστος στις εκδόσεις. Αρα, ολος ο κόσμος του χαρτιού δεν θα υπάρχει για τον τύπο. ΔΕΝ θα υπάρχουν τα πρακτορεία διανομής. Και οχι μόνο αυτό, αλλά η είδηση μεταδίδεται την ίδια στιγμή σε όλο τον πλανήτη, χωρις να χρειάζεται κάποιος να την...μοιράσει και να εισπράξει "κομίσιον"(σήμερα το 33% της τιμής ενος εντύπου το παρακρατεί το πρακτορείο). Τέρμα και στις μαϊμουδιές με τις κυκλοφορίες και τα "καπέλα" - ΟΛΕΣ οι κυκλοφορίες που εμφανίζουν είναι ψεύτικες για να πείθουν τις...διαφημιστικές να πάρουν διαφήμιση! ΔΕΝ θα χρειάζεται κανένα σημείο πώλησης, αρα τέρμα και η αναγκαιότητα των περιπτερούχων να "κρεμάνε" ή να εμφανίζουν ενα έντυπο(παρα πολλοί γίνανε πλούσιοι μόνο και μόνο για να κρεμάνε κάποια εντυπα σε καλή θέση και να...εξαφανίζουν άλλα). Τώρα ο πελατης-χρήστης έχει όλη την ειδησεογραφία του σε όποιο σημείο της γης κι αν ειναι, την ίδια στιγμή που...παράγεται. ΔΕΝ χρειάζονται χώροι και γραφεία, αφου ΟΛΟΙ οι ρεπόρτερ τουλάχιστον μπορούν να εργάζονται απο όπου επιθυμούν σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκονται. Οι συσκέψεις μπορούν να γίνουν ακόμη και με το...iphone οπου κι αν βρίσκεται κανείς. Τέρμα οι άσκοπες μετακινήσεις -χανεις 4-5 ώρες για να βρεθείς για μισή ώρα συνηθως να πεις σαχλαμάρες...ή να ακούσεις τις αηδίες του "αφεντικού". Οι αλλαγές που έρχονται είναι κατακλυσμιαίες για όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα. Πολλά παράπλευρα επαγγέλματα θα χαθούν και άλλα θα εμφανιστούν...

0 σχόλια »

Δημοσίευση σχολίου

»Επιστροφή στο i-Reporter