»Επιστροφή στο i-Reporter

Ας μιλήσουμε για δημοσιογραφία!(σε μια σειρά "κεφαλαίων"). Καθώς μπαίνουμε ίσως στα δυο πιο δύσκολα χρόνια της δημοσιογραφίας απο την μεταπολίτευση, όπου στο τέλος τους, το πιθανότερο είναι, τίποτε να μην θυμίζει αυτό που...υπήρξε! Αυτή η μεταβατική εποχή - σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής βέβαια - που θα κυοφορήσει και θα γεννήσει το "νέο" καλό είναι να εμπεριέχει και τη γνώση του "χθες" σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες αυτογνωσίας. Πολλοί νομίζουν οτι "τα κεκτημένα" τους, προφανώς οχι απο το...μισθό τους (σκάφη, βίλες,ελικόπτερα, ιλιγγιώδεις καταθέσεις εντός και εκτός ημεδαπής και σταθερά αμοιβόμενες θέσεις ή εργασιακά περιβάλλοντα "σίγουρα") θα υπάρχουν και...αύριο!
Σε αυτό το περιβάλλον που τρίζει συνθέμελα, με μια ΕΣΗΕΑ σχεδόν ανύπαρκτη και εν πολλοίς ανυπόληπτη, ίσως και παραμάγαζο ή και "μαγαζάκι" διαφόρων παρεών και συμφερόντων μιας άλλης εποχής, με δημοσιογράφους που λογικά ...ξέχασαν τη δημοσιογραφία αφού κανείς δεν ενδιαφέρεται γι αυτό, με "εκδότες" που μόνο εκδότες δεν είναι ή δεν τους ενδιαφέρει να είναι(οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν τα media ως...εκβιαστικά εργαλεία ή ως....γλειψιματικά όργανα γα να κάνουν τις...άλλες δουλειές τους και να κερδίζουν συμβόλαια), τι μπορεί και πρέπει να ξέρει κανεις ως "οδηγός επιβίωσης" για το μέλλον;
Σε μια χώρα που η διαφθορά φθάνει πάνω απο 20 δις ευρώ το χρόνο όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός στα κομματικά του στελέχη που θελουν να αρπάξουν τις καρέκλες της αυτοδιοίκησης (ενος απο τους πιο διεφθαρμένους και ανυπόληπτους θεσμούς)η δημοσιογραφία επίσης έχει...εξαφανιστεί. Μαζί και οι...δημοσιογράφοι. Γιατί πολύ απλά οι επιχειρηματίες ήθελαν συμβόλαια και χρήματα για τις άλλες δουλειές τους. Τα media τα ήθελαν - είπαμε- ως όργανα εκβιασμού (για τους...ανυπάκουους πολιτικούς κ.α.) ή...γλειψίματος ( για τους...συνεργάσιμους). Και προφανώς οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν αντίστοιχα προσόντα: Του νταβατζή - εκβιαστή ή του γλειψιματία Life style. Και η μεγάλη πλειοψηφία του Copy-paste για να γεμίζουν οι (πολλές) σελίδες(υποχρεωτικά). Αλλωστε ξεφτιλίσανε τόσο πολύ τη δημοσιογραφική ύλη και δουλειά και τους δημοσιογράφους τα τελευταία 15 χρόνια ώστε πουλάνε ...DVD και ο,τι άλλο δώρο σκαρφιστούν. Στις συσκέψεις μιλάνε ΜΟΝΟ με ποιο δώρο θα...ανεβάσουν την κυκλοφορία! Και την επομένη όλη η συζήτηση είναι για το ποιο...CD ή DVD "πούλησε". Πότε είδατε μια έρευνα; Μια αποκάλυψη; Μια συνέντευξη, κάτι που να αξίζει; Και ο,τι έρχεται, είναι...απέξω! Φυσικά δεν...χάθηκαν οι δημοσιογράφοι και οι καλοί δημοσιογράφοι. Κάθε είδους. Και σε κάθε ρεπορτάζ. Απλά δεν είναι...απαραίτητοι. Δεν τους θέλει κανείς!
Συνεχίζεται.....

0 σχόλια »

Δημοσίευση σχολίου

»Επιστροφή στο i-Reporter